Puterea unui scop bine definit

Puterea unui scop bine definit

“Cele mai importante 2 momente din viata ta sunt: 1. cand te-ai nascut si 2. cand ti-ai dat seama de ce.”

“Daca e destul de important vei gasi o cale, daca nu, vei gasi o scuza”.

Cum ne putem da seama daca un scop pe care ni l-am propus este bine definit sau nu?

Iata care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti pentru a avea un scop bine definit:

1.Defineste exact ce vrei, fii cat mai specific

Sa am bani, sa fiu fericit, sa fiu sanatos si fit, nu sunt scopuri, ci mai degraba dorinte.

Sa castig 5000 de euro pe luna, sa invat sa cant la chitara si sa slabesc pana la 70 kg – astea sunt obiective corect definite. De ce? Pentru ca vom sti exact cand le-am atins, sunt cuantificabile.

2. Intreaba-te de ce vrei sa atingi acel scop

Este important sa atasezi o emotie lucrurilor pe care ti le doresti. Daca as avea 70 kg, as avea mai multa incredere in mine si as reusi sa-mi fac mai usor prieteni. Motivele din spatele obiectivelor trebuie sa-ti aprinda spiritul, sa te entuziasmeze, sa te motiveze sa depui efortul necesar pentru atingerea lor.

Atentie, un obiectiv definit in jurul unei sume de bani (sa castig 5000 de euro pe luna) nu te va motiva pe termen lung, deoarece un numar nu starneste niciun entuziasm. Sa castig 5000 de euro ca sa imi permit sa calatoresc cu familia, sau sa asigur copiilor o educatie de care eu nu am avut parte – astea sunt motive pentru care vei depune tot efortul sa castigi suma de bani dorita.

Multi ne motivam dorinta de a deveni bogati “ca sa scapam de jobul care nu ne place”, sau “sa le dovedesc parintilor/cunoscutilor de ce sunt eu in stare”. Aceste rationamente au la baza sentimente de frica si obligatie. Nu-ti recomand sa intri in acest joc.

Motivul pentru care nu ai ce iti doresti, este pentru ca nu ai un motiv extrem de important sa faci acel lucru.

Multi isi doresc sa fie bogati, dar nu ar depune suficient efort sa ajunga bogati. Si asta pentru ca sentimentele pe care le au vis-a-vis de bani ii saboteaza: “banii sunt sursa tuturor relelor”, sau “banii sunt ochii dracului”, sau “cu cat ai mai multi bani, cat atat ai mai multe griji” sau “banii nu aduc fericirea”.

Banii sunt un mijloc, o unealta, pentru indeplinirea viselor si nu un scop in sine.

Asadar, un obiectiv corect definit, iti va da entuziasmul de care ai nevoie pentru a genera energia sa actionezi astfel incat sa obtii rezultatele dorite.

To do:

  1. Fa o lista cu top 10 cele mai importante lucruri pe care le doresti in viata ta
  2. Scrie in dreptul fiecaruia DE CE iti doresti acel lucru

Leave a Reply