Diversificarea afacerii – mai multe surse de venit

Diversificarea afacerii – mai multe surse de venit

Ca antreprenor la inceput de drum, poate te-ai intrebat vreodata daca diversificarea afacerii, astfel incat sa obtii mai multe surse de venit, este o idee buna sau nu.

Parerile sunt impartite, unii sustinand sa “nu pui toate oule intr-un singur cos”, pentru ca risti sa pierzi totul, pe cand altii sustin ca e bine sa te focusezi pe o sigura idee, pe care sa o duci pana la capat.

Curios sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, am apelat la cunostintele unor mentori pe care ii apreciez foarte mult: Dan Lok si Patrick Bet David, care s-a intamplat sa aiba aceeasi parere. In continuare vei afla cum este mai bine sa procedezi.

Ca antreprenori, iti vei da seama ca volumul de munca este mult mai mare decat daca ai fi angajat la o firma. Astfel, managementul propriei energii este foarte important.

Ca sa transformi o idee in bani, vei depune un efort imens pe o perioada de timp destul de indelungata.

Acum imagineaza-ti ca ai dus o idee pana la jumatate si, deodata, o alta idee geniala iti vine in minte. Pentru ca nu esti sigur daca prima idee va avea succes, te gandesti sa mergi si cu acest proiect in paralel, ca solutie de backup.

Si iata ca deodata:

  1. Efortul pe care trebuie sa-l depui se dubleaza.
  2. In loc sa te specializezi pe prima idee si sa oferi ceva de calitate, te vei focusa pe diversificarea afacerii.
  3. La cea mai mica dificultate prin care vei trece cu unul dintre proiecte, vei renunta la el, crezand ca a fost sortit esecului.
  4. Nu vei trata cu seriozitate niciun proiect.

Diversificarea afacerii inainte ca ea sa produca bani si sa mearga pe pilot automat, fara ca tu sa mai depui un efort semnificativ, e o abordare eronata si sortita esecului in cele mai multe cazuri.

La inceput, este recomandat sa te focusezi pe o singura idee, sa te specializezi pe produsul sau serviciul pe care il oferi, sa tratezi afacerea cu maxima seriozitate si dedicare, chiar si in momentele cand totul pare sa se darame. Doar in felul acesta vei dobandi disciplina si abilitatile necesare dezvoltarii unei afaceri.

Dar cum ramane cu diversificarea afacerii? E o idee chiar atat de neinspirata?

E o chestiune de timp. Abia dupa ce afacerea actuala ti-a umplut conturile de bani, poti investi si in alte business-uri, daca timpul iti permite – adica afacerea cu care ai inceput e destul de automatizata si iti ofera posibilitatea sa investesti energie in alte idei.

Concluzionand, la inceput focuseaza-te sa te specializezi, iar apoi poti sa generalizezi si sa creezi mai multe surse de venit.

Ca exercitiu, iti propun:

  1. Alege o idee care rezoneaza cu tine si crezi ca s-ar cauta pe piata
  2. Mergi pana in panzele albe cu ea

Ideea reprezinta 1%. Succesul sta in executie.

Leave a Reply