Cum sa scapi din cursa sobolanului in 3 pasi

Cum sa scapi din cursa sobolanului in 3 pasi

Cati bani ai cheltuit luna trecuta? Daca raspunsul e: “nu stiu” sau “tot salariul”, atunci afla ca esti prins in cursa sobolanului.

Acum nu am pretentii sa-mi spui cati bani ai dat pe paine luna trecuta, dar trebuie sa ai idee cat ai cheltuit pe categorii: facturi, necesitatile pentru casa (mancare si alte consumabile), haine, divertisment, rate.

Ca sa scapi din aceasta cursa, primul pas este sa constientizezi unde se duc banii. Asta inseamna ca macar o data la 2 zile sa revizuiesti veniturile si cheltuielile. Este o activitate plicticoasa, dar care te va ajuta enorm de mult. Cu timpul va deveni un obicei.

Al doilea pas este sa analizezi cheltuielile si sa incerci sa mai reduci din ele. Vei surprins sa vezi cati bani arunci pe chestii inutile.

Al treilea pas este sa planifici cheltuielile astfel incat sa iti permiti sa economisesti cel putin 10% din venituri. Pentru asta deschide un cont de economnii la o banca si asigura-te ca primul lucru pe care il faci cand primesti salariul este sa pui bani in acel cont.

Regula de baza pentru acel cont este: niciodata sa nu cheltuiesti din acei bani.

Daca urmaresti acesti 3 pasi simpli si plictisitori, in 2-3 ani vei te vei uita cu mandrie cati bani s-au adunat.

Te vei intreba poate ce rost are sa faci toate astea. Ei bine, cel mai important motiv este ca vei fi mult mai linistit si te vei simti mult mai liber cand vine vorba de bani. Stresul de la munca se va diminua semnificativ, stiind ca poti trai cateva luni bune fara sa muncesti, deoarece ai aceasta rezerva.

Sfat bonus: incepe sa te educi financiar si sa tatonezi terenul pentru un potential business. Este permis sa cheltui din contul de economii atunci cand investesti in ceva ce poate produce bani in mod pasiv (fara sa muncesti regulat). Exemple ar fi: investitii financiare in diferite fonduri, chirii sau un business in care implicarea ta sa fie minima.

Daca ti-a placut ce ai citit, atunci afla ca nu ma intereseaza. Vreau sa incepi sa faci ceva incepand chiar de azi.

To do:

  1. Creeaza un excel (eu foloesc Google Sheets) si contorizeaza-ti cheltuielile pe categorii.
  2. Fa un cont de economii si incepe sa pui lunar cel putin 10% din venituri in acest cont.

Succes!

Leave a Reply