Cum iti dai seama daca poti fi antreprenor

Cum iti dai seama daca poti fi antreprenor

Daca esti angajat si vrei sa devii antreprenor, iata o lista cu schimbarile de mentalitate si obiceiuri, pe care va trebui sa le iei in seama:

1. Motivatia – daca nimeni nu te poate convinge ca nu poti fi antreprenor, atunci asta e primul semn ca esti determinat sa fii antreprenor. Peste 90% din business-uri sfarsesc prin a se inchide. Trebuie sa fii dispus sa incerci din nou pana vei reusi.

Daca nu poti sa te automotivezi, atunci e recomandat sa nu te apuci de antreprenoriat. Atentie insa la motivatie, ea trebuie sa isi aiba radacinile in dorinta de ajuta, de a imparti cu altii beneficiile skill-urilor pe care le detii.

Pana vei ajunge sa faci primii bani, sa dovedesti ca ideea ta a fost buna, vei avea de infruntat parerilor prientenilor sau chiar a familiei, care nu vor fi nici pe departe incurajatoare. Vor incerca sa te “sfatuiasca” de ce nu e bine, ce nu va merge si ce probleme ai putea intampina, iar sansele ca sa renunti vor fi foarte mari.

2. Vanzarea – este punctul cheie intr-o afacere, care face diferenta intre succes si esec. Daca, consideri vanzarea un act imoral, afla ca si eu credeam la fel. Iti recomand cartile lui Zig Ziglar. Mie au reusit sa imi schimbe total parerea despre vanzari si m-au ajutat sa vad partea pozitiva a acestei meserii.

Secretul e sa te gandesti la vanzare ca la un act prin care ajuti o persoana sa ia o decizie buna, sa cumpere un produs sau seviciu care ii va face viata mai usoara.

3. Riscul – ca angajat, ai fost invatat sa apreciezi siguranta locului de munca, iar daca cineva te-ar pune in situatia sa-ti asumi vreun risc, te-ar taia un fior pe sira spinarii.

Ca antreprenor, managementul si asumarea riscurilor face parte din activitatea de zi cu zi. Daca nu te poti impaca cu ideea, atunci nu te apuca de antreprenoriat.

4. Banii – cand esti angajat, esti obisnuit sa primesti bani in fiecare luna. Poti supravietui de la o lun la alta si fara sa tii un management strict al banilor.

Ca antreprenor, acest lucru nu se va mai intampla si iti va pune la incercare abilitatea de gestionare a banilor.

5. Timpul liber – ca antreprenor, cel putin la inceput, vei fi nevoit sa sacrifici weekend-urile si vacantele pentru a pune pe picioare si creste afacerea. Trebuie sa fii dispus sa renunti la mindset-ul format de-a lungul anilor ca angajat, cand abia asteptai sa vina weekend-ul sa lenevesti in fata televizorului.

6. Leadershipul – unii oameni se simt confortabil sa li se spuna ce sa faca, iar ei sa execute, folosindu-si cunostintele pe care le au. Acest comportament are la baza nevoia noastra de a contribui si de a fi apreciati, de a primi recunostinta atunci cand task-ul s-a sfarsit cu succes.

Ca antreprenor, tu trebuie sa fii cel care planifica si da task-uri. Trebuie sa ai abilitati de leader, sa fii capabil sa iti atingi scopul pe care ti l-ai propus.

7. Lucrul cu oamenii – ca antreprenor te vei intalni cu situatii in care va trebui intermediezi conflicte cu proprii angajati sau cu clientii. In astfel de situatii nu te poti ascunde si nici nu vei avea cui sa delegi acest task (cel putin la inceput).

De asemenea, abilitatile tale de comunicare te vor ajuta sa transmiti mai departe viziunea ta angajatilor, clientilor sau investitorilor, astfel incat sa ai impactul dorit.

8. Stresul – exista doua alternative in fata unei probleme. Fie te lasi complesit de complexitatea ei si decizi sa renunti, deoarece nu mai faci fata stresului, fie te aduni, analizezi problema mai in profunzime, reusesti sa o despici in mai multe bucati, apoi decizi sa actionezi in sensul rezolvarii ei. Aceasta presupune abilitatea de a te detasa emotional de problema (sa gandesti cu sange rece) si atacarea ei cu increderea ca vei reusi. Dar acest lucru nu este usor.

Din ce am citit si practicat, iti recomand meditatia ca arma impotriva stresului.

Cam acestea sunt schimbarile pe care va trebui sa le faci daca vrei sa treci de la viata de angajat la cea de antreprenor. Daca mai sunt si altele, te rog sa le impartasesti in sectiunea de comentarii.

Leave a Reply